Hafızai Beşer (15) Tuğ. Gn. Bayram Arslan, Alb. Dursun Yaşa

Em. Tuğ. Gn. BAYRAM ARSLAN

Tuğgeneral Bayram Arslan, Çerçi Köyümüzün yetiştirdiği; hepsi birbirinden değerli: öğretmen, doktor, mühendis, bilim ve siyaset adamına ilaveten, asker zaviyesindeki  zirve isimdir.

Babası merhum Hacı Mehmet bey İstiklal Savaşı gazisidir.  Hacıbozolar diye bilinen asilzade ve köklü bir ailenin ferdidir. 1921 yılında Çerçi köyünde doğdu. İlköğrenimini köyünde yaptıktan sonra askeri okulu kazanarak, askerlik yaşamına daha çocuk yaşta adım attı.

İstikbalimizin yegâne teminatı olan ordumuzun muhtelif kademelerin de; kıt’a komutanlığından;  Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığına kadar özel görevler ile Yurt dışı askeri ateşe görevi, Kara Harp Okulu  A. K. lığı ve Öğretim Kurul Bşk.lığı, Bornova Top.Tug. K. lığı, KKK lığı Askeri Okullar Daire Bşk.lığı, 1nci Or. Hrk. Yar.Bşk.lığı gibi birçok önemli görevlerde bulunmuş ve tabir yerinde ise; ordumuzun maşeri hafızasına “Bayburtlu Bayram Paşa” ismini kazımıştır.

 Örnek kişiliği ve başarılı öğrenimini askeri okullarda da sürdürdü. Askeri lise, Kara Harp Okulu, Topçu Okulu ve Harp Akademilerini yani okuduğu bütün okulları birincilikle bitirdi. Kara Harp Okulundan 1943 yılında topçu subayı olarak mezun olmuştur.
 
Ordumuz içindeki şöhreti ile oldukça gögüs kabartıcı ve başarı dolu  bir komutan ve yüz akı bir hemşeridir. Çok sevdiği ordumuzdan 1973 yılında Tuğgeneral rütbesinde iken, kadrosuzluk nedeni ile emekliye sevk edilmiştir.

Bu tarihten itibaren vefat tarihi olan 1993 tarihine kadar çok sevdiği memleketine olan derin sevgisi ve muhabbetinden  dolayı,  adeta bunca yıl uzak olduğu yere, baba ocağına  vefa düşüncesiyle, maddi birikimlerini memleketinde  değerlendirmek cihetine gitmiş,  ticari hayata atılmış ve traktör bayiliği yapmıştır.

Biz kendisini belki akrabalık bağı olmasından da kaynaklanan, aidiyeti cihetiyle çok içten bir ifadeyle tanıtmaya çalışsak ta;  doğrusu ve gerçek olan şudur ki, o’nu tanıyan herkes; gerçek bir Bayburt yüreği olduğunu, serdengeçti, gözü pek, kararlı, tutarlı, kendinden menkul ve yetiştiği ortam ile kültürün tüm özelliklerini derununda muhafaza ile fiili ve şahsi  hayatında uygulayan bir Bayburt lu değer olduğunu teslim edeceklerdir.

Şu an Ordumuzda görev yapan veya emekli olmuş bir çok güzide hemşerilerimizin de müşfik ve biricik hemşerisi, komutanı idi rahmetli Paşamız.

Yeğeni Emekli Albay Selahattin Arslan bu büyüğümüz için;

“Emekli General Bayram Arslan gerek askerlik döneminde; gerekse sivil yaşamında kendini milletine adamış ve ayrıca hemşehrilerinin yanında ve yardımında olmuştur.

Bir dönem siyasi çalışmalarda ve bir dönem de Atatürk’ ün 100 ncü yıl Koordinasyon Kurulu Bşk.lığı görevlerini de başarı ile yürütmüştür.

Hemşehrilerinin siyasi görüş ve düşüncesi ne olursa olsun, ayırım yapmadan onlara her konuda destek olmuştur.

Herkesin iyi ve kötü günün de yanında olurdu ve herkes tarafında sevilir, sayılırdı. Hak ve adalet ilkelerine uyar ve herkese örnek olurdu. Doğru, dürüst ve mert adamları severdi. Bir dönem er’ in ders kitaplarında “Oku da Bayram Paşa gibi oku” ibaresi vardı.

Hala “Kuleliyi kuleli yapan Bayram Arslan” dır, derler. Askerlik döneminde herkes onun disiplininden ve bilgisinden çekinirdi. Küçükle küçük, büyükle büyük olurdu.Komutanım terliyim, tozluyum bana sarılmayın diyen askerine; ”Askerimin teri benim için kolanya, tozu pudradır” der ve sarılırdı.”

Diye tarihe not düşmüş.

Yani gerçek bir Bayburt beyefendisi, temsil kabiliyeti olan; bilgi ve birikimi ile Türk ve dünya siyasetini yakından takip eden, kişisel olarak  nezaket ve zarafet erbabı, çelebi, hanedan, güzel ve şık giyimli, bilge ve vakur bir duruş sahibi, soğukkanlı bir kişilik idi.

Ordumuza ve milletimize, memleketimize sayısız yararlılık ve faydaları olan  bu büyüğümüzle  ilgili yazılacak onur ve gurur vesilesi çok şey olabilir ve vardır.. daha geniş bir yazı serisinde nasip olursa bizim tarafımızdan,  olmazsa başka bir kardeşimiz tarafından mutlaka yazılır diye düşünüyorum.

Bu değerli paşamıza Allahtan rahmet ve mağfiret, aff  niyaz ediyoruz.

Em. Albay DURSUN YAŞA 

Albay Dursun Yaşa Bey, memleketimizin kahraman ordumuza armağan ettiği, kıt'a komutanlığından, Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığına kadar ordumuzun muhtelif kademelerin de üstün başarılar gösteren değerli bir komutandır.

Şair ve sosyal yönü oldukça gelişmiş; nezaketi ve zarafetiyle memleketimizin sosyal yaşam felsefesini derununda muhafaza ile hayatına taşıyan; alicenap, alçak gönüllü, sakin, şık ve sade bir giyim tarzı olan, şair ruhlu ve şair, Hanedan, nüktedan, kendinden menkul mutedil bir hayat Prensibi olan değerli bir büyüğümüzdür.

Bizim 20 yildan Ziyade tanıdığımız ve Kişisel muhabbetimiz olan, Bayburt Ankara Yardımlaşma Derneği Kurucularından ve Başkanlarından, 20 yildan Ziyade de Üniversite Gençlerimize barınma imkânı sağlayan ve onlara destek veren Yurtkur Vakfının Genel Müdürlüğünü halen deruhte etmektedir.

Türk gençliğinin Atatürk'e Cevabının yazarıdır;

"EY BÜYÜK ATA!
Varlığımızın en mukaddes temeli olan,Türk istiklalinin ve Türk Cumhuriyetinin ebedi bekçileriyiz. Bu karar,sarsılmaz irademizin değişmez ifadesidir.
İstikbalde, hiçbir kuvvet yolumuzdan döndüremeyecektir.
Bizler, bütün hızımızı senden, milli tarihimizden ve ruhumuzdaki sönmez insan ateşinden alıyoruz.Senin kurduğun temeller üzerinde attığımız 
her adım sağlam, yaptığımız her hamle şuurludur.

En kıymetli emanetin olan Türk istiklal ve Cumhuriyeti,mevcudiyetimizin esası olarak,eğilmez başların,bükülmez kolların,yenilmez Türk evlatlarının elinde ilelebet yaşayacak ve
 nesilden nesile devredilecek.
Bu mukaddes emanete yönelen dahili ve harici bütün tecavüzler,iman 
dolu göğsümüze çarparakparcalanacaktır.


İstiklal ve Cumhuriyetimize kastedecek düşmanlar en modern silahlarla mücehhez olarak,en kuvvetli ordularla üzerimize saldırsalar dahi,milli şuurumuzu ve yenilmez Türk gücünün zerresini bile sarsamayacaklardır.

Çünkü; İstiklal ve Cumhuriyetimize kastedenler,karşılarında beş bin yıllık şerefli Türk tarihinin yılmaz evlatlarını,cumhuriyeti ve inkılaplarının feyizli ve imanlı gençlerini bulacaklardır.

EY TÜRK'ÜN BÜYÜK ATASI !

İstikbal ve Cumhuriyeti korumak mecburiyeti hasıl olursa içinde bulunacağımız ahval ve şerait ne olursa olsun,kudret ve cesaretimizi damarlarımızdaki asil kandan alarak, bütün engelleri aşıp,her güçlüğü yenmek azmindeyiz"

 
Hamaset ve kahramanlık temalı, milli ve manevi değerleri terennüm eden bir üslup sahibi olan Dursun Yaşa'nın şiirleri okunmaya değerdir.

Yayınlanmış şiir kitapları vardır, "Kahramanlık Şiirlerinden Bir Demet" şiir Antolojisi eseri hemen her kütüphane de yerini almıştır.

Esasen bir Nesir olan yukarıdaki Ata'ya cevap milli ve temel değerlere meftun müstakbel Atatürk Gençliğinin Ata'sına yazdığı yazdığı bir "gençlik manzumesi" değil de, nedir?

Dursun Albayı tanımak gerek diye düşünüyorum, onunla mıhabbetiniz de içinizi bir ferahlık ve genişlik duygusu kaplar. Çünkü, karşınızdaki insan bir yaşlı askerdir ama size şu hissi mutlaka yaşatır; gerçek ve yiğit bir anadolu delikanlısı ile muhabbet duygusu...

Değerli komutanımızın anlatılacak daha bir çok meziyeti olmasına karşı; malum sebeplerden, yani kısa bir Kişisel biyografi çalışması yaptığımızdan dolayı şimdilik bu kadar deyip, buradan kendisine,

Ahir ömründe sağlık, Sihhat ve huzur dileklerimizi gönderiyoruz.

***

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hafıza-ı Beşer (25) Kurban Yazoğlu, Kurban Yılmaz, Ali Kemal Kumkumoğlu,İsmet Çakal

Hafızai Beşer (11) Naci Memiş, Bünyamin Kutluer, Metin Sezer, Erdoğan Kadakal, Cahit Altay

Hafızai Beşer (8) Oflu Osman, Asım Hancı, Prof. Dr. Semra Kahraman, Salih Cengiz, Nizam Sayın, Muhsin Bayburtlu,