Hafıza-i Beşer ( 9 ) Yılmaz Saka, Serdar Kadakal, Dr. Şahap Kavcıoğlu, Av. Hayrettin Altuncu, Derviş Yücel, Fikret Algan



FİKRET ALGAN
Fikret Algan büyüğümüz, Tuzcuzade (galer) mahallesinden eğitimci bir ağabeyimizdir. Denilebilir ki, yaşayan Dede Korkut! Bayburt'umuz la ilgili eski zamanlara ait yaşam tarzı ile insan figürlerini bilge bir eda ile birikimlerini bizlere aktaran, ilham ve moral veren; Bayburt maşeri hafızasına hakim bir otorite.
 Bayburt kültürü ile mücehhez, kadirşinas, çelebi, nüktedan, ağırbaşlı, okuyan ve kendini geliştiren, değişen ülke ve memleket meselelerine kafa yoran bir değerli eğitimcidir. Ortaokulda öğretmenimizdi. Güzel konuşma veya elişi derslerine giriyordu, o; teorik olarak dersten ziyade aklımıza yer edeceği şekilde Bayburt'umuzun lokal olarak görgü, bilgi, örf ve ananelerini anlatır, halk irfanının ve halk gözlemlerinin önemini vurgulardı. 
Yani kültürel olarak halk bilimine verdiği değer ile benim zaviyemde yerel bir sosyologdu. Çünkü bilge bir eda gözlem ve öğütlerini bize aktarmış, ilerleyen yaşlarımızda yaşadığımız olaylarla irtibatlandırdığımızda sinema şeridi gibi sınıfta bize anlattığı "halkın gözlemlerinin önemi" konulu konuşmaları öğütleri aklımıza gelmiş, bu bilinç bize yol göstermiştir. Bu yönüyle Fikret hocamız bilgedir. Bu gibi eğitimciler bu gün artık yok denebilecek azaldı değerli dostlar.

 Bilinçli bir eğitimci olduğunu söyleyebilirim. Bu satırları okur ise gülümseyeceğini umuyorum, yani verdiği öğütlerin kulak ardı edilmediğini, hatta kulağa küpe olduğu hususunda.

Fikret hocamız, 1980 yıllara kadar Bayburt'ta İlköğretimde hizmet verdikten sonra müfettiş olarak yurdun muhtelif yörelerinde eğitime hizmet etmiş, son olarak da Bolu-Düzce illerinde teftiş kurulu başkanlığı yapmıştır.

Mahalleden (galer'den) arkadaşı, komşusu Canan Ergül ile mütemadiyen yad ettiklerimizden biridir. Kendisinden yaşlı eğitimcilere büyük saygı duyduğunu biliyoruz. Epey zamandan beri memleketimizin kültürü, anane, gelenek ve görenekleri ile gök kubbesinde bir hoş sada bırakan değerlerini muhtelif dergilerde (Bayburt 69) yazmaktadır.

Yaş haddinden dolayı çok sevdiği eğitimcilik mesleğinden emekli olan bu ağabeyimiz, öğretmenimiz Bolu da ikamet. Ahir ömründe sağlık, sıhhat ve huzur dilerim.


YILMAZ SAKA

Yılmaz Saka (Sağda) Kardeşi Köksal Saka (Eğitimci),
Bursa Tarihi Mekanları ziyaretleri
Bilenler bilir, efsane bir insandan bahsediyorum. Her yönü ile memleketimizin efkarına uygun, ağırbaşlı, çelebi, oldukça nezaket ve zarafet sahibi, bilgili; kendini sürekli yenileyen, okuyan, oldukça kültürlü, 1970 li yıllarda görev yaptığı Bayburt Kadızade mahallesi camii imam-hatibi iken engin  kültürü ve olağanüstü hitabeti ile gönüllere taht kurmuştur.

Asilzade ve köklü bir ailenin ferdi.. Aslen Örence köyünden Madenli Ali Saka beyin iftihar vesilesi olarak yetiştirdiği gerçek bir memleket evladı.


Yılmaz ağabey, bizim kuşağa çok emeği geçenlerin başında gelir desek yalan olmaz. Bizim kuşak için söylüyorum, bizler ona gıpta eder, en azından onun gibi güzel konferanslar vermek, etkileyici olabilmek ve konuşabilmek  için çok okumamıza ve gayret etmemize vesile bir örnektir diye düşünüyorum. 

Güzel, etkileyici ayni zamanda davudi ses tonu ile Türk kültürü ve İslami bilgilere havi konuşmalarına, hutbelerine, vâzı nasihatlerine doyum olmazdı. Çok genç olmasına rağmen kitleleri etkileyen olağanüstü bir cazibesi de vardı. Aldığı dini eğitim ve edindiği lokal kültür ile Türk kültürünü o genç halinde bile çok etkileyici bir uslupla insanlara aktarabiliyor ve yıllarca etkisinde bırakabiliyordu. Onu o günlerde tanıyanların ilk söyledikleri intibaları; "hitabette bir numara" yaklaşımıdır. 

12 Eylül 1980 de Milliyetçi Hareket Partisi parti müfettişi ve eğitimcilerindendi.

Bu gün  kemâlatının zirvesinde olan bu ağabeyimiz hayatın türlü zorlukları ile özellikle memleket severliğin ağır faturasına fütursuzca göğüs germiştir. 

İlahiyatçı olan bu güzel insan,  gurbette Bayburt ve Bayburt'lu hemşehrileriyle  irtibatını kesmemiş olup, vefalı, kadirşinas bir yapıya sahiptir. Nezaket ve zarafeti dillere destan olup, insana hizmet ve hürmetin hakka hizmet ve hürmet olduğu bilinci içinde kendisi ile hemhal olanlara bir güzel hoş sada nakşeden bir değerimizdir.

Yılmaz ağabeyimiz, Ankara da ikamet, tekstil işiyle iştigal etmektedir. Hakkında çok daha iftihar vesilesi iş ve fiiller yazılabilecek bu ağabeyimize ahir ömründe sağlık sıhhat, afiyet ve huzur diliyorum. 


Dr. ŞAHAP KAVCIOĞLU 
 
Şahap Kavcıoğlu beyi basından ve Bayburt ile ilgili yaptığı çalışmaları ile tanıyoruz. Tanışıklığımız var ise de ayaküstü kabilinden. Basından takip ettiğimiz kadarıyla üst düzey bir bürokrat olarak değerli çalışmaları ile yürütmüş olduğu Bayburt Vakfı Başkanlığındaki icraatları yüz ağartıcı bir hemşeri olduğunu haykırıyor.

Vakıf sitesinde ki biyografisi; 1967 yılında Bayburt’ta doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi İ.İ.B.F. İşletme Bölümünden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Muhasebe Enstitüsünü Denetim Uzmanı olarak bitirdikten sonra, İngiltere Hastings College’ta İşletmecilik üzerine eğitim gördü. Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsünde 1993 yılında Yüksek Lisansını, 2003’te de Doktorasını tamamladı. Meslek hayatına 1990 yılında Esbank T.A.Ş. de Müfettiş Yardımcısı olarak başladı. Aynı bankada Müfettiş, Şube Müdürü, Genel Müdür Yardımcısı olarak devam etti. Çalık Yatırım Bankası ve MNG Bank’tan sonra, 2003 yılında Türkiye Halk Bankası A.Ş.’de İstanbul Bölge Koordinatörü, 2005 yılı itibariyle de Perakende Krediler Grubundan sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütmüş olup, 06.06.2007 tarihinden itibaren Esnaf ve KOBİ Bankacılığından sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütmektedir.

"Bizi biz yapan bazı değerler vardır. Her Türk çocuğu daha ilk okul sıralarındayken bu değerlerle tanışır." diyen bu hemşerimiz, bu değerlere yüksek manada sahip olduğunu icraatları ile de teyit etmektedir. Ondan evvelki sayın Vakıf Başkanlarından aldığı hizmet bayrağını daha yükseklere taşımaya gayret ettiği aşikârdır. Bir yakın arkadaşı; "Şahap bey, zeki, çalışkan,dürüst, açık sözlü, klasik devlet bürokrasi geleneğinden arınmış, alçak gönüllü vefalı, icraat adamıdır" diye övünçle ondan bahsetmekte olup, uzaktan ve şifaen de olsa bizdeki ıntibaı da öyledir. "Bizi biz yapan değerlerden biridir sevmek. Komşusunu gözetmek, derdini tasasını paylaşmak, ekmeğini ihtiyacı olanla bölüşmek Türk milletinin özünden gelen karakteridir." sözleriyle Bayburt'umuzda her ailenin evladına baba nasihatı kabilinden aldığı terbiye ve milli ve manevi şuurunun gereğini benliğinde muhafaza ettiğinin kanıtı olduğunu takdirleriniz bırakıyorum.

Vakıf Başkanlığı hizmetleriyle ile gönüllere taht kuran bu hemşerimizin sadece Bayburtlu olan öğrencilerimizden 700 üne burs vermesi bile başlı başına bir güzel iştir. Yanlış hatırlamıyorsam Vakıf Başkanlığını devraldığı zaman 400 öğrencimize burs verilebiliyordu, şu an 700 öğrencimize burs veriyor Bayburt Eğitim ve Kültür Vakfı. Bu gerçekten takdire şayandır. Şimdi denilebilir ki, Şahap bey kendi kesesinden mi veriyor bu bursları, değerli dostlar biliyorsunuz ki, yaşadığımız ortam itibariyle böyle maddi ve parasal işler güvene dayalı işlerdir. Tabi ki bu bursları veren Bayburt'umuzun hamiyetperver hayır sahiplerinin verdiği maddi destekle oluyor bu iş, mamafih bu hayır işlerinin deruhte edilmesi ve yürütülmesi işi de en azından emin olan birisine tevdii edilir. Ben bu açıdan baktığım zaman Şahap beyi takdir edilecek bir hemşeri olarak görüyorum.

Bireysel kariyerini ve ülkemiz gerçeklerini göz önüne aldığımızda hiçte öyle yadsınamayacak bir kamu görevi olan bir insanın bu işleri değil daha kişisel ve nefsi olan olan işlerde görmekte kabildi, yani kazanımlarını sadece kendi namı hesabına moda deyimi ile "yan gelip yatabilirdi", bu yönüyle bu hemşeriyi önemsiyoruz.

Bir ayağı memleketinde olan bu değerimize daha ziyade sahip çıkmanın bir gereklilik olduğu düşüncesiyle, kendisine yaptığı hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz, bahtı kara maderine terk edilen memlekete daha nice hizmetleri sunması hususunda canına sağlık, sıhhat ve ailesine huzur dileklerimizi gönderiyoruz. 

DERVİŞ YÜCEL 
Derviş Yücel
Derviş Yücel bey, hakikaten ismi ile müsemma, çelebi, 
ağırbaşlı, hatır ve gönül sahibi, hanedan ve nüktedan, eğitimli, kendini yenileyen, nezaket ve zerafet sahibi, memleketimizin asilzade bir ailesine mensup; temsil kabiliyeti zirvede, güzel ve şık giyinen, yakışıklı bir değerimizdir. Kendisini ayni mahallede çocukluğundan itibaren tanırım. Bizden bir kaç yaş küçük olan bu değerli kardeşimiz, Bayburt'umuzdan göçlerin hızlandığı 1980 de eğitim ve sonrasında da iş saikiyle Bayburt'tan ayrılmış, mamafih cismen veya fiziki bir ayrılıktan öteye gitmemiştir. Yani memleketi ile irtibatı kesmemiş olup, gurbette hemşeriyle irtibat ile Bayburt ile de sürekli gidip gelmek suretiyle alakasını sürdürmüştür. 

Derviş bey kısaca, Dil bilimcisi – Eğitimcisidir. 1960 Bayburt doğumlu. İlk, orta ve liseyi Bayburt’ da bitirdi. 1977 -79 yılları arası Almanya’ da dil eğitimi aldı. 1979-83 yılları arası Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi, Alman Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı mezunu. Aynı yıllar içersinde fakülte de, Milli Eğitim Bakanlığının Pedagojik Eğitim Formasyon diplomasını aldı. 1982-83 yıllarında Pendik İmamhatip Lisesinde Almanca derslerine girdi. Askerlik sonrası Ticarete atıldı. Pendik – Yücel Giyim- adıyla hazır giyimde işletmecilik yapmakta.Bayburt Eğitim-Kültür ve Hizmet Vakfı Kurucusu . Anadolu Yakası Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı. İstanbul Gazetesi Haberler Müdürü. Türkiye dergiciler Derneği Kurucusu. Tuzla Belediyesi Meclis Üyesi ( encümen ve İmar Komisyonu görevinde bulundu) tuzla Belediyesi Ulaşım- Çevre ve Sağlık komisyon Başkanı. Tuzla Belediyesi Kadın ve Aile Komisyonu Raportörü , Trafik Fahri Müfettişi … Evli ve 2 çocuk babasıdır.

Ülkem, Yurdum, Bayburt’ um
Sende doğdum, sende büyüdüm
Toprağım, hamurum, özüm sende,
Gönlüm, yüreğim, kanım Bayburt’ um


dizelerinden de anlaşılacağı gibi, Derviş beyin şairlik ve şiir yazma kabiliyetinin de olduğunu söyleyebiliriz.

Anadolu Yakası Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanlığı da yapan bu çok yönlü ve kabiliyetli hemşerimzin lokal ve mevzi olarak ve genel ülke meselelerine son derece müdrik bir insan olduğunu belirtmek isterim. Uzun yıllardır görüşemesekte gönlümüzde istisnai bir mevkii olan bu kardeşimi saygı ve sevgi ile anıyor, ahir ahayatında sağlık, sıhhat ve huzur temenni ediyorum. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hafıza-ı Beşer (25) Kurban Yazoğlu, Kurban Yılmaz, Ali Kemal Kumkumoğlu,İsmet Çakal

Hafızai Beşer (15) Tuğ. Gn. Bayram Arslan, Alb. Dursun Yaşa

Hafızai Beşer (11) Naci Memiş, Bünyamin Kutluer, Metin Sezer, Erdoğan Kadakal, Cahit Altay